Zimowy Wieczór

Przyjęło się już tak jakoś w naszym kraju, że w zimowe wieczory najlepiej jest popijać herbatę czarną lub mieszanki na niej budowane. Zimowy Wieczór udowadnia, że zielona herbata, w tym wypadku chińska Sencha, także idealnie się do tego celu nadaje. Zimowy Wieczór oparty jest głównie o owoce kandyzowane, które w trakcie parzenia uwalniają słodycz łagodzącą gorycz zielonej herbaty. Cała mieszanka jest jednak w ostatecznym efekcie dość cierpka o czym decydują maliny. Niemniej na pewno nikt się krzywić nie będzie, o co zadbają pestki dyni. Najlepiej jest wypić filiżankę zaraz po kolacji.

Sencha jest idealną bazą dla tej mieszanki gdyż jest to herbata o bardzo delikatnym smaku. Uzyskiwane jest to przede wszystkim poprzez bardzo szczegółową selekcję surowca. Wybiera się do niej tylko świeże listki zbierane w kwietniu – miesiącu uznawanym za najlepszy do tego celu. Jest to pierwszy zbiór w danym roku. Początkowo herbata wytwarzana była w Japonii lecz szybko to Chiny osiągnęły dominację. Parowa obróbka i specjalne zwijanie liści stało się tam wielkim przemysłem.

Zaparzanie jest bardzo proste i za wyjątkiem konieczności zachowania dbałości o odpowiednią temperaturę, nie wymaga od nas większego wysiłku. Pożądana dla najlepszego efektu temperatura to 80 stopni Celsjusza. Powinna się ona utrzymywać na tym poziomie jak najdłużej więc warto jest przepłukać gorącą wodą dzbanek do zaparzania przez przystąpieniem do przygotowywania naparu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

− 1 = 1