Zapach wiosny (Gunpowder)

Bardzo wyraziście złoty kolor to pierwsze wrażenie, które zapamiętuje się z kontaktów z Zapachem wiosny (Gunpowder). Jest on efektem połączenia zielonej herbaty Gunpowder z bananem i płatkami słonecznika. Po bliższym przyjrzeniu się dostrzec można także małe zielone refleksy, za które odpowiedzialne są fragmenty owoców papai. W smaku dominują naturalnie owocowe nuty łączące idealnie cierpkość i słodycz zawarte zarówno w wykorzystanych owocach jak i samym suszu herbacianym. Zapach wiosny (Gunpowder) nadaje się do picia o każdej poprze dnia i nocy.

Mieszanka ta wygląda przed zaparzeniem bardzo ciekawie gdyż jest podobna do granulatu przetykanego różnego rodzaju dodatkami. Sytuacja ta ma miejsce dlatego, że mieszanka oparta jest o susz „świeżo parzonej herbaty” gāng paò de, która w języku angielskim ze względu na chińską wymowę nazwy i charakterystyczny wygląd otrzymała przydomek gunpowder – prochu strzelniczego. W czasie zaparzania jej mocno pozwijane listki rozwijają się i lekko falują.

Samo zaparzanie nie jest wielką sztuką chociaż trzeba uważać by nie przekroczyć temperatury 80 stopni Celsjusza, powyżej której niszczy się wiele zalet zielonej herbaty. Podobnie czas parzenia powinien być skrupulatnie mierzony – więcej niż 4 minuty parzenia oznacza przechodzenie smaku w rejony coraz bardziej gorzkie. Dla utrzymania odpowiedniej temperatury warto jest przepłukać najpierw naczynie, w którym będziemy herbatę zaparzać, gorącą wodą. Wykorzystujemy jedną łyżeczkę suszu na filiżankę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

7 + 2 =