Yunnan Green Superior

Yunnan Green Superior to bardziej wyrazista odmiana herbaty Yunnan Green FOP. Czy to zaleta czy wada decydują oczywiście nasze kubeczki smakowe. Napar z niej uzyskiwany ma bardzo wyraźne nuty kwiatowe a w aromacie unosi się wyraźna słodycz. Z igiełkowatego suszu uzyskuje się słomkowo-złoty napar.

Lekkość smaku i aromatu herbata zawdzięcza miejscu swojego powstania – prowincji Yunnan, od której bierze także swoją nazwę. W języku mandaryńskim nazwa ta oznacza chmury z południa lub południowe obłoki. Krzewy rosnąc na dość wysokich zboczach górskich wytwarzają w swoich liściach znakomite połączenie substancji, które potem są uwalniane w czasie parzenia. Legenda głosi, że to właśnie w prowincji Yunnan zebrano pierwsze listki herbaty.

Parzenie przeprowadza się identycznie jak w przypadku znakomitej większości zielonych herbat. Czas parzenia to rzecz indywidualna lecz teoretycznie powinien się zawierać w przedziale 2-4 minut. Kluczowe znaczenie ma naturalnie temperatura wody, która powinna mieć 80 stopni Celsjusza. Ilość suszu zielonej herbaty potrzebnego na filiżankę to około 1 płaskiej łyżeczki. Na szklankę zużyjemy podwójną ilość.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

+ 22 = 29