Vietnam Che ngon So

Zielone herbaty pochodzące z Wietnamu są stosunkowo mało znane na Zachodzie. Spowodowane jest to głównie burzliwą historią tego regionu świata, zwłaszcza bardzo nieprzyjemnymi zdarzeniami z XX wieku, których reperkusje odczuwane są przez Wietnamczyków do dzisiaj. Nie zmienia to faktu, że kraj ten mógłby stawać spokojnie w szranki z Japonią i Chinami o miano mekki zielonej herbaty. Produkuje się jątutaj od tak dawna, że nikt nawet nie jest w stanie wskazać żadnych początkowych dat.

Efektem tego jest powstanie bardzo „użytecznej” odmiany Vietnam Che ngon So, która nazywana jest najlepszym lekiem na kaca. Uzyskuje się ten efekt dzięki połączeniu orzeźwiającego i lekko cierpkiego smaku napoju z jego zdolnościami do przywracania równowagi elektrolitycznej organizmu powstającej po nadużyciu alkoholu. Vietnam Che ngon So zatrzymuje w organizmie wodę, szybko nawadnia i ułatwiając trawienie przyspiesza metabolizm. Dlatego też stosowana jest nie tylko rano, w dzień po imprezie, ale także we wszystkich przerwach w pracy czy w momentach, kiedy raczej myślelibyśmy o kawie.

Vietnam Che ngon So zaparza się podobnie jak inne herbaty zielone ale stosuje się wyższą temperaturę dochodzącą do 90 stopni Celsjusza. Klasycznie wykorzystuje się jedna łyżeczkę suszu na filiżankę naparu. Czas parzenia to całkowicie osobista sprawa. Najczęściej określa się go jako 2-6 minut lecz wszystko zależy od naszego upodobania do cierpkości – po 2 minutach jest praktycznie niewyczuwalna ale z każdą chwilą staje się coraz mocniejsza. Trzeba tu poeksperymentować.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

85 − = 84