Sencha Toledo

W tej mieszance znajdziemy głównie masę kandyzowanych i liofilizowanych owoców przyozdobionych płatkami jaśminu. Sencha Toledo jest bardzo łagodna i ma działanie kojące. Nie podbudza, co zapewnione jest przez dodanie do niej istotnej porcji nie zawierającej teiny herbaty Rooibos. Idealnie nadaje się do odpoczynku po stresującym dniu i do usuwania bólu głowy – ten efekt uzyskujemy przez delektowanie się jej słodkawym aromatem.

Hiszpańskie miasto Toledo, japońska herbata Sencha wyprodukowana w Chinach – typowo nietypowe połączenie. Warto jest skupić się na chwilę na suszu będącym podstawą dla tej mieszanki gdyż jest on bardzo niepowszedni. Produkowany jest tylko z delikatnych listków zbieranych w czasie kwietniowych zbiorów z jednej odmiany krzewu herbacianego. Następnie listki są ręcznie zwijane w charakterystyczne pałeczki i poddawane obróbce na parze. W efekcie uzyskujemy delikatny choć nie bardzo delikatny susz.

Parzenie jest typowe dla herbat zielonych i ograniczone jest przez zasady właściwej temperatury i właściwego czasu, które są kluczowe dla uzyskania odpowiedniego smaku. Woda nie może być a ni za gorąca ani zbyt długo oddziaływać na susz. Zaparzanie powinno trwać maksymalnie 4 minuty w wodzie o temperaturze do 80 stopni. Wykorzystujemy jedną płaską łyżeczkę suszu na każdą przygotowywaną filiżankę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

52 − 49 =