Sencha Sakura

Prawdziwy smak Japonii. Po tym krótkim zdaniu właściwie można by zakończyć omawianie mieszanki Sencha Sakura gdyż oddaje ona praktycznie wszystko, czym ten napój jest. Zagłębiając się jednak w szczegóły, odnajdziemy w mieszance płatki jaśminu, skórkę i płatki róży oraz odrobinę wiśni. Efekt jest prawdziwie orientalny czyli słodko-kwaśny. Całość utrzymana jest w konwencji stonowanej i godnej, charakterystycznej dla Japończyków. Ani smak ani aromat nie są zbyt intensywne lecz nie można odmówić im wyrazistości.

Na szczególną uwagę zasługuje sposób przygotowania suszu, który jest podstawą tej mieszanki. Produkowana w Chinach herbata Sencha poddawana jest specjalnej obróbce parowej a jej liście zwijane są w tak zwane pajęcze nóżki, które są jej znakiem rozpoznawalnym. Bardzo ważny jest także moment zbioru – pierwszy w ciągu roku, który gwarantuje odpowiednią delikatność zrywanych ręcznie listków.

Parzenie musi odbywać się w sposób delikatny. Do szklanki wsypujemy co najwyżej dwie łyżeczki suszu gdyż większa jego ilość to będzie i marnotrawstwo i zaburzenie delikatnych akcentów smakowych. Susz zalewamy wodą o temperaturze nie wyższej niż 80 stopni Celsjusza by nie uszkodzić substancji smakowych. Parzenie powinno zwykle zakończyć się przed upływem 4 minut po zalaniu lecz w tym konkretnym wypadku można przedłużyć je o około minutę dla lepszego wydobycia smaku wiśni. Jest to jednak zależne od naszych osobistych gustów smakowych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

− 4 = 3