Sencha Ognista

Ognista mieszanka na podstawie z suszu Sencha to coś dla osób z charakterem. Zamiast łagodnej zielonej herbaty mamy tu bowiem w szklance prawdziwy wulkan energii. Lista wszystkich dodatków jest bardzo długa ale największą rolę bez żadnych wątpliwości odgrywają przyprawy korzenne nadające siły smakowi napoju oraz czerwony pieprz, dzięki któremu w ustach pozostaje przez dłuższy czas wyraźne wspomnienie po naparze.

Niezwykle frapującym połączeniem jest mieszanka Sencha Lukrecja. Mamy tu bowiem z jednej strony łagodny, lekko cierpki smak zielonej herbaty a z drugiej, potężne doznania oferowane przez lukrecję i anyż. Wszystko to jest trochę łagodzone i osładzane przez kardamon i jabłka zawarte w suszu by zaraz potem całość została jeszcze bardziej wyostrzona przez ziarna czerwonego pieprzu. Najlepiej tą herbatę pić w okresach przeziębienia gdyż jej składniki wzmacniają układ odpornościowy zwalczając wirusy i oczyszczając drogi oddechowe. Sencha Lukrecja pomaga także na bóle menstruacyjne.

Na szczególną uwagę zasługuje baza dla tej mieszanki – produkowana w Chinach Sencha. Jest to odmiana zielonej herbaty pochodząca z Japonii, która jednak największą przemysłową karierę zrobiła w Chinach gdzie po prostu było więcej miejsca na uprawy. Od innych herbat różni się ona czasem zbioru (Sencha to tylko zbiory kwietniowe) oraz metodą przygotowania suszu – poddaje się go obróbce parowej i zwija w charakterystyczne pałeczki.

Parzenie tej zielonej herbaty nie może przebiegać w temperaturze wyższej niż 80 stopni Celsjusza i nie może trwać dłużej niż 3-4 minuty gdyż przekroczenie któregokolwiek z tych zaleceń wyraźnie pogorszy smak herbaty.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

40 − 32 =