Sencha Lukrecja

Niezwykle frapującym połączeniem jest mieszanka Sencha Lukrecja. Mamy tu bowiem z jednej strony łagodny, lekko cierpki smak zielonej herbaty a z drugiej, potężne doznania oferowane przez lukrecję i anyż. Wszystko to jest trochę łagodzone i osładzane przez kardamon i jabłka zawarte w suszu by zaraz potem całość została jeszcze bardziej wyostrzona przez ziarna czerwonego pieprzu. Najlepiej tą herbatę pić w okresach przeziębienia gdyż jej składniki wzmacniają układ odpornościowy zwalczając wirusy i oczyszczając drogi oddechowe. Sencha Lukrecja pomaga także na bóle menstruacyjne.

Podstawa tej mieszanki, chińska herbata Sencha, wywodzi się z Japonii gdzie osiągnęła status kultowej. Samo określenie „Sencha” odnosi się przede wszystkim do okresu zbiorów listków herbacianych a także do metody przygotowania suszu. Krzewy, z których zrywa się listki, wykorzystywane są 5 razy do roku ale tylko zbiory kwietniowe uważa się za naprawdę pierwszorzędne. To jest właśnie Sencha. Po zakończeniu zbiorów surowiec poddaje się specjalnej obróbce parowej i zwija w charakterystyczne pałeczki, które potem wsypujemy do dzbanka lub filiżanki w trakcie zaparzania.

Na jedną filiżankę powinniśmy zużyć jedną płaską łyżeczkę suszu. Zalewamy go wodą nie cieplejszą niż 80 stopni Celsjusza. Czas parzenia powinien być trochę dłuższy niż w przypadku „czystych” zielonych herbat i może dochodzić do 4 a nawet i 5 minut jeśli nie przeszkadza nam odrobina gorzkiego posmaku uwalnianego z herbaty przy tak długim parzeniu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

6 + 2 =