Sencha Guarana

Sencha Guarana powstała z myślą o ożywianiu ciała i ducha. Najważniejszy jej dodatek, guarana, to naturalny substytut kawy o bardzo podobnym działaniu i mniejszej liczbie skutków ubocznych. Taka sama ilość guarany zawiera do 3 razy więcej kofeiny niż kawa. W dodatku jest ona uwalniana przez nawet 6 godzin nie powodując skokowego wzrostu ilości tej substancji we krwi. Najlepiej pić ją przed wysiłkiem fizycznym lub zaraz po nim. Wskazana jest przede wszystkim u osób odchudzających się.

Senchę można rozpoznać już po pierwszym rzucie oka na susz. Przygotowywana jest ona bowiem w dość nietypowym procesie obróbki parowej a jej listki zwijane są w cienkie pałeczki ochrzczone mianem pajęczych nóżek. Taki sposób obróbki został wymyślony przez japońskiego kupca, który za swoje zasługi dla produkcji, przetwarzania i picia herbaty został praktycznie narodowym bohaterem. Na jego cześć nazywane są nawet małe miejscowości chociaż zmarł przed ponad 200 laty.

Zaparzanie odbywa się w sposób tradycyjny dla zielonych herbat chociaż japońska tradycja przewiduje między innymi stosowanie odpowiedniej białej porcelany. Ten konkretnie susz pochodzi z Chin, do których nowe technologie obróbki liści bardzo szybko dotarły. Parzenie musi odbywać się w najlepiej podgrzanym naczyniu w temperaturze 70-80 stopni przez 3-4 minuty. W takich warunkach uwalnia się zarówno znakomity smak samej herbaty jak i wszystkich dodatków w mieszance. Ilość suszu nie powinna być za duża – na szklankę należy wykorzystywać ni mnie ni więcej tylko dwie płaskie łyżeczki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

35 − = 29