Sencha Ginkgo

Miłorząb Japoński, czyli z mandaryńskiego Gingko, to podstawowy składnik mieszanki Sencha Ginkgo decydujący o jej niepowtarzalnych właściwościach. Wykonany z mieszanki napar ma bardzo słodki smak, do czego przyczyniają się także obecne tu truskawki, a dzięki dodatkowi w postaci ziaren pieprzu, jest on niezwykle intensywny, wręcz trochę napastliwy. Znamienne jest jak szybko aromat wypełnia cały dom nawet przy parzeniu małej ilości herbaty. Gingko wpływa ponadto bardzo korzystnie na nasz organizm poprawiając krążenie i pamięć. Regularne picie Rego napoju może pomóc w przypadku problemów z krążeniem w kończynach dolnych.

Herbata Sencha produkowana jest głównie w Chinach chociaż powstała w Japonii gdzie ma pozycję wręcz kultową a jej parzenie połączone jest z całym rytuałem wymagającym użycia odpowiedniej porcelany „bo inaczej nie smakuje dobrze” i „jest po prostu źle”. My możemy sobie raczej darować aż tak nabożne podejście do tego suszu, zwłaszcza że produkowany jest w Chinach i parzyć go na modłę europejską znacznie lepiej nadającą się do przygotowywania mieszanek.

Metoda ta jest prosta i polega po prostu na zalaniu łyżeczki suszu na każdą filiżankę przygotowywanego napoju gorącą wodą o temperaturze 60-80 stopni. Tych temperatur należy się bardzo mocno trzymać gdyż niższe nie wystarczą do przygotowania odpowiedniego naparu a za wysokie spowodują okropne zgorzknienie herbaty i nawet znakomite dodatki nie pomogą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

− 4 = 3