Sencha Catuaba

Mieszanka Sencha Catuaba swoją renomę zawdzięcza głównie dodatkowi w postaci wewnętrznych kawałków kory drzewa Catauba. Jest to bardzo niezwykła roślina pochodząca z Brazylii. Udowodniono naukowo jej oddziaływania na sza układ nerwowy podnoszące jego wydajność. Poprawia się także krążenie. Niemniej miejscowi Indianie od wieków wykorzystywali korę Catauba jako afrodyzjak lecząc nią głównie problemy z zaburzeniami erekcji. Wszystkie te pozytywne efekty zawdzięczamy głównie zawartym w korze fitosterolom – roślinnym odpowiednikom hormonów płciowych. Nie ma się jednak czego obawiać gdyż nawet pijąc po kilka filiżanek Sencha Catauba dziennie, nie przyjmiemy nawet 10% dawki fitosteroli, która mogłaby powodować jakiekolwiek efekty uboczne.

Sincha, jak właściwie brzmi nazwa tej herbaty, pochodzi z uznawanego za najlepszy w roku kwietniowego zbioru. Początkowo produkowana była tylko w Japonii lecz już od dłuższego czasu jej największymi producentami są chińczycy. Susz Sinchy jest bardzo charakterystyczny gdyż powstaje w procesie obróbki parowej i zwijania w nietypowe „pajęcze nóżki” rozwijające się lekko w czasie parzenia.

Herbaty Sencha wyznaczają trend parzenia dla większości innych zielonych herbat. Tradycyjna dalekowschodnia metodologia parzenia nie znajduje raczej zastosowani przy mieszankach gdyż zbyt słabo akcentuje ich dodatki. Wykorzystuje się więc metodę europejską polegającą na zalewaniu suszu (1 łyżeczka na filiżankę) wodą o temperaturze około 70 stopni Celsjusza. Zaparzanie powinno trwać 4 minuty chociaż trochę krótszy czas nie wpłynie znacznie na smak naparu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

59 + = 64