Rześki Poranek

Rześki Poranek to idealna mieszanka do zastąpienia porannej małej czarnej. Zwłaszcza jej aromat bije na głowę doznania, które zapewnia najlepsza nawet kawa. W trakcie parzenia uwalnia się potężna woń mięty działającej niczym sole trzeźwiące. Dociera ona do naszych płuc z silną cytrynową nutą od razu usuwając całą poranną powolność momentalnie rozjaśniając myśli. Mieszanka ta znakomicie budzi dzięki swojemu orzeźwiającemu smakowi ale sporo zawdzięcza także suszowi cejlońskiemu opa, który jest bogatym źródłem teiny – dużo zdrowszego odpowiednika kofeiny.

Kraj pochodzenia podstawy dla mieszanki – Cejlon – dodaje ze swojej strony dodatkowej energii do napoju, która wywodzi się z monsunów regularnie nawiedzających kraj w czasie wzrostu krzewów herbaty.

Europejski sposób parzenia przewiduje zalanie wodą o temperaturze 60-80 stopni Celsjusza suszu na około 3-4 minuty. W ten sposób uzyskujemy równowagę pomiędzy smakiem samej herbaty i dodatków w nią wmieszanych. Na Dalekim Wschodzie zdecydowanie bardziej akcentuje się samą Senchę, co uzyskuje się przez skrócenie procesu parzenia do maksymalnie 120 sekund. Obie metody są zgodne tylko co do ilości suszu wykorzystywanego w parzeniu – na filiżankę należy zużyć jedną płaską łyżeczkę a na szklankę dwie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

7 + 3 =