Ogród Babuni

Herbata Ogród Babuni to jedna z wielu mieszanek, które za swoją podstawę mają susz China Sencha. Sama Sencha, a właściwie Sincha czyli herbata z kwietniowego zbioru (jest ich 5 w ciągu roku), posiada smak niezwykle wykwintny, w którym zakochała się bez pamięci cała Japonia i duża część świata chociaż większość suszu produkowana jest obecnie w Chinach. Jest ona równocześnie delikatna i posiada nutę goryczy. Czuć w niej ponadto orzechy. Każdy łyk tego słomkowozielonego naparu pozostawia posmak, który nigdy nie powinien znikać. Jej susz jest bardzo charakterystyczny – wygląda jak pajęcze nóżki ze względu na sposób zawijania liści.

Dodatkiem w Ogrodzie Babuni są kandyzowane i liofilizowane (specjalny proces usuwania wody) owoce, które bardzo mocno osładzają napar i wraz z płatkami bławatka nadają mu trochę swojskiego posmaku.

Parzenie Senchy można wykonać w sposób prosty, bardzo praktyczny albo z zachowaniem japońskiego rytuału, którym otaczana jest ta kultowa w tym regionie świata herbata. Wymaga to miedzy innymi posiadania odpowiedniej białej porcelany i specjalnie przygotowanych filiżanek. W warunkach domowych oprócz odświętnych okazji można przeprowadzić parzenie „po naszemu” czyli po prostu zalewając jedną łyżeczkę suszu na każdą filiżankę napoju gorącą wodą o temperaturze 60-80 stopni Celsjusza. Ze względu na bogate dodatki w mieszance warto jest stosować temperatury z górnych części tych przedziałów a parzenie powinno trwać 3-4 minuty.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 + 1 =