Nepal Green Tea

Pochodzenie nepalskiej zielonej herbaty od razu zwiastuje jej trudną do porównania z czymkolwiek innym lekkość. Nepal to kraj położony u zbocz Himalajów i najlepszej ego plantacje herbaty liczące sobie setki lat usytuowane są właśnie na zboczach górskich. Krzewy herbaciane mają tam nieograniczony dostęp do słońca lecz nachylenia zbocz powodują, że trudniej jest im wyłapać dość energii by bezproblemowo się rozwijać więc produkują bardzo dużo chlorofilu. Powoduje to, żę ich liście są delikatniejsze i łatwiej w naparze uwalniają swoje walory smakowe.

Napój ma kolor zielony o wyraźnie żółtym odcieniu. Jak wszystkie zielone herbaty wysokogórskie nie ma silnie wyczuwalnej goryczy i jest wyraźnie słodszy od odpowiedników nizinnych. Aromat jest lekki i często przypisuje mu się zdolność odpędzania smutków.

Zieloną herbatę nepalską parzymy tak samo jak inne herbaty tego gatunku czyli w wodzie o temperaturze około 80 stopni Celsjusza przez 2-4 minut. Europejska szkoła zwykle wydłuża trochę proces parzenia a azjatycka go skraca. Najważniejsza jest jednak naturalnie temperatura gdyż odstępstwa od niej mocno wpływają na smak gotowego napoju. Do przygotowania jednej filiżanki naparu potrzebujemy płaskiej łyżeczki suszu. Na szklankę zużyjemy dwie takie łyżeczki. Wszelkie dodatki są niewskazane.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

+ 65 = 74