Mao Feng

Pierwsza rzecz, której można dowiedzieć się o herbacie Mao Feng to fakt, że Chińska Komisja Podarunkowo wskazała ją jako gatunek herbaty przeznaczony do wręczania w formie podarunku zagranicznym gościom. Ma ona według stanowiska Komisji osładzać czas przebywania poza Chinami. I spełnia tą funkcję znakomicie. Zwłaszcza za pomocą aromatu, który unosi się z przejrzystego, żółtawozielonego naparu. Nie można go pomylić z niczym innym. Intensywna słodycz natychmiast koi a po kilku łykach powstaje dodatkowo lekko słodkawy posmak, który już całkowicie pozwala roztopić się w błogości. Mao Feng uważana jest za doskonały dodatek do słodyczy oraz wszystkich potraw z owocami morza bądź jabłkami.

2-4 minut to optymalny czas parzenia tej herbaty. Powinno się to odbywać temperaturze około 80 stopni Celsjusza w rozgrzanym uprzednio naczyniu. Do zaparzenia jednej filiżanki potrzebujemy jednej łyżeczki suszu, na szklankę powinniśmy wykorzystać albo dwie płaskie łyżeczki albo jedną bardzo kopiatą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

− 2 = 2