Lung Ching

Herbata Lung Ching to jedna z 10 najlepszych herbat Państwa Środka i jeden z jego narodowych symboli obecnych w tamtejszej kulturze od ponad 1.700 lat. Nazwa napoju pochodzi od długich liści suszu, które w czasie parzenia rozwijają się i falują niczym smocze skrzydła, jak przedstawia to chińska kultura. Stąd też wywodzi się nazwa herbaty, którą na język polski można tłumaczyć jako smocza studnia bądź smocze źródło. Jako ciekawostkę można przywołać fakt, że Lung Ching to napój, który podaje się najczęściej jako herbatę reprezentatywną zagranicznym gościom.

Stare porzekadło mówi, że Lung Ching ma cztery cechy: elegancką formę, wyśmienity smak, szlachetny zapach i szmaragdową barwę. Wszystko to prawda. W szczególności smak to znak rozpoznawalny tej herbaty. Zależy on od czasu parzenia i zmienia się dość płynnie. Najpierw jest bardzo delikatny by przejść w bardzo wyrazisty i lekko trawiasty. Przy dłuższym parzeniu dają się odczuć nuty ziołowe.

Sposób Zaparzanie jest proste i praktycznie jedyna trudność, która może się tu pojawić to dobranie odpowiedniej temperatury wody. Powinna ona bowiem mieć 80 stopni Celsjusza. Jest to poziom maksymalny, którego przekroczenie pogorszy smak ale jeśli pozwolimy wodzie za bardzo wystygnąć to napój tez nie będzie idealny. Dla zapewnienia odpowiedniej temperatury parzenia często rozgrzewa się gorącą wodą dzbanuszek, w którym następnie przygotowywany będzie napar. Parzenie nie powinno być długie: 2-4 minut to czas optymalny. Dłuższe parzenie będzie powodowało przechodzenie smaku w kierunku nut gorzkich ale w tym konkretnym przypadku pozwoli poczuć także wspomniane już nuty ziołowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

+ 30 = 32