Lemon China Sencha

Sama Sencha, a właściwie Sincha czyli herbata z kwietniowego zbioru (jest ich 5 w ciągu roku), posiada smak niezwykle wykwintny, w którym zakochała się bez pamięci cała Japonia i duża część świata chociaż większość suszu produkowana jest obecnie w Chinach. Jest ona równocześnie delikatna i posiada nutę goryczy. Czuć w niej ponadto orzechy. Każdy łyk tego słomkowozielonego naparu pozostawia posmak, który nigdy nie powinien znikać. Jej susz jest bardzo charakterystyczny – wygląda jak pajęcze nóżki ze względu na sposób zawijania liści.

W Lemon China Sencha stanowi ona podstawę, która wzbogacona jest o skórkę cytryny i trawę cytrynową. Stworzona została po to by pobudzać i budzić w sytuacjach kiedy ciężko jest już nam utrzymać otwarte oczy.

Przygotowanie Senchy to prawdziwy rytuał, do którego niezbędna jest biała porcelana. Oczywiście w naszych domowych warunkach nie musimy aż tak bardzo się o to martwić. Ważne, by woda wykorzystywana do zalewania suszu nie miała temperatury wyższej niż 75-80 bo inaczej zabijemy smak herbaty i jej aromat. Jedna łyżeczka suszu na filiżankę to ilość idealna. Co do czasu parzenia istnieją dwie szkoły. Japończycy zaparzają ją przez 30-60 sekund a poza Krajem Kwitnącej Wiśni robi się to zwykle przez 4 minuty dla wydobycia pełni smaku. Ze względu na dodatki stosowane w tej mieszance należy unikać raczej japońskiej metody gdyż spowoduje ona stratę sporej części doznań smakowych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

− 1 = 1