Kokeicha Japan Green

„Herbata prasowana”, bo tak należy tłumaczyć określenie kokeicha, jest bardzo popularna w Japonii. Stanowi ona swojego rodzaju napój codzienny gdyż zwykło się ją pić w bardzo dużych ilościach naraz. Japońskie Stowarzyszenie Herbaciane upatruje w niej jeden ze składników sekretu długowieczności obywateli swojego kraju. Jest ona bardzo bogata w różnego rodzaju mikro- i makroelementy ale przede wszystkim posiada gigantyczne ilości antyoksydantów. Są to substancje blokujące działanie niszczących nasze tkanki wolnych rodników tlenu, które w dużej mierze odpowiadają za postęp starzenia.

Kokeicha Japan Green przygotowywana jest w bardzo nietypowy sposób. Na plantacjach położonych w prefekturze Shizuoka liście są mielone na drobny proszek i po połączeniu z odrobiną wody prasowane. Następnie produkuje się z tej masy nitki niczym makaron.

Parzenie Kokeichy nie odbiega od ogólnie przyjętych metod. Procedura rozpoczyna się od rozgrzania naczynia, w którym prowadzone będzie zaparzanie poprzez przepłukanie go gorącą wodą. Następnie wsypuje się do niego płaską łyżeczkę suszu na każdą filiżankę naparu, który chcemy przygotować. Woda nie powinna mieć temperatury wyższej niż 80 stopni Celsjusza a czas parzenia nie powinien przekraczać 4 minut. Na Dalekim Wschodzie najczęściej spotkamy się z opinią, że 2 minuty w zupełności wystarczają.

Alternatywnym sposobem jej przygotowania jest tak zwana wersja mrożona. Sypiemy 6 łyżeczek suszu i zaparzamy w 300 ml wody. Po 5 minutach zalewamy to litrem wody, dodajemy lodu i ewentualnie słodzimy do smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

94 − = 85