Jaśminowe srebrne pączki (Organic)

Wręcz zaskakujące jest jak dalece doskonałym połączeniem jest mieszanka zielonej herbaty i kwiatów jaśminu. W czasie zaparzania Jaśminowe srebrne pączki (Organic) ukryte w suszu pączki jaśminu powoli rozwijają się i rozkwitają uwalniając słodki zapach, który idealnie komponuje się z łagodnością charakterystyczną dla zielonej herbaty. Po pełnym rozwinięciu w otoczeniu zielonego suszu, wypływają na powierzchnię i zdobią napar.

W smaku oczywiście dominuje jaśmin ale jest on wyraźnie odmieniony przez zieloną herbatę. Wciąż jest on słodki lecz wyraźnie czuje się w nim Orient.

Często zaleca się by zielona herbata parzona była bardzo krótko, najlepiej poniżej dwóch minut. W tym wypadku lepiej jest jednak kierować się szerzej przyjętymi w Europie standardami mówiącymi o parzeniu jej przez 3-4 minuty.

Znacznie lepiej można wyczuwać wtedy w smaku naparu wszystkie dodatki. Dłuższy czas jest z kolei nie wskazany na tendencję zielonej herbaty do uwalniania gorzkiego posmaku. Temperatura parzenia to standardowe 80 stopni Celsjusza. Najlepiej jest wykorzystywać też rozgrzane naczynie, do którego po pierwszym przepłukaniu gorącą wodą wsypujemy łyżeczkę suszu na każdą planowaną filiżankę herbaty.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

83 − = 82