Gyokuro

Gyokuro to najszlachetniejsza ze wszystkich japońskich odmian herbaty. O jej wyjątkowości świadczy fakt, że w sposób niemal doskonały pozbawiona jest posmaku goryczy co dla zielonej herbaty jest ewenementem. Uzyskuje się to poprzez specjalne warunki prawy. Tak jak jej siostrzana Sencha uprawiana jest ona na zboczach górskich, głównie na wyspie Kiusiu. Jest jednak między nimi bardzo istotna różnica: Sencha rośnie na słońcu a krzewy, z których uzyskiwana jest Gyokuro wyrastają w cieniu i dodatkowo w okresie dojrzewania liści osłania się krzewy bambusowymi matami blokującymi dostęp słońca.

Ta technika została wymyślona niedawno, dopiero w XIX wieku. Wymusza ona na krzewach herbaty walkę o każdy promyk słońca, którą prowadzi wytwarzając bardzo dużo chlorofilu. Efektem tego jest niezwykle delikatny smak naparu oraz jadeitowy kolor liści i później suszu. W liściach pozostaje też bardzo dużo garbników, które zwykle w dużej mierze rozpadają się pod wpływem promieni słońca.

Tak delikatny susz trzeba parzyć w stosunkowo niskiej temperaturze. Woda absolutnie nie może mieć więcej niż 60 stopni Celsjusza. Na filiżankę trzeba wykorzystać 2 łyżeczki suszu, 4 na szklankę. Jest to duża ilość ale napar można przygotowywać nawet czterokrotnie z tego samego suszu bez utraty jakości. Czas parzenia musi być krótki. Po 120 sekundach napój należy podawać. Zbrodnią jest dodawanie do niego czegokolwiek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

70 + = 80