Gunpowder Niebiańska Świątynia

W przypadku chińskiej zielonej herbaty Gunpowder Niebiańska Świątynia najważniejszy jest oczywiście smak – bardzo charakterystyczny, wyraźnie cierpki zielonkawo miedziany napar – ale niezwykle fascynująca jest też historia jej powstania i uzyskania obecnej nazwy. Kiedy spojrzymy na susz to wydaje się to być dość oczywiste – zwinięte w kulki listki herbaty wyglądają jak zbrylony proch strzelniczy czyli z angielskiego „gunpowder”.

Historia Gunpowder Niebiańska Świątynia sięga jednak aż chińskiej dynastii Tang, która swe panowanie zakończyła ponad 1.000 lat temu. Nikt wtedy o Wielkiej Brytanii jeszcze nie słyszał. Była tylko „gāng paò” czyli „świeżo parzona”. W wymowie brzmi to jak „gunpowder” a przynajmniej tak zrozumieli to brytyjscy marynarze. Zaczęli potem między sobą używać tej nazwy i tak zostało do dziś. Drugi człon nazwy przypomina o pałacowym pochodzeniu tej odmiany herbaty.

 

Parzenie herbaty nie powinno odbywać się w temperaturze wyższej niż 80 stopni Celsjusza. Straciłaby wtedy część ze swoich wartości smakowych – wiele substancji zostałoby po prostu zniszczonych przez wysoką temperaturę. Czas parzenia to zwykle 2-4 minut. W Europie parzy się trochę dłużej, na Dalekim Wschodzie trochę krócej. Warto jest najpierw rozgrzać naczynie wykorzystywane do parzenia gorącą wodą by temperatura parzenia była potem optymalna. Na jedną filiżankę potrzebna jest płaska łyżeczka suszu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

12 + = 17