Genmaicha Japan Green

Mieszanka zielonej herbaty Genmaicha Japan Green uzyskiwana jest z połączenia suszu Bencha uzyskiwanego z późnego zbioru (wykorzystuje się tylko i wyłącznie duże i twarde liście) łączonego z prażonym ryżem i jęczmieniem. Ten ostatni wygląda trochę jak nasza prażona kukurydza. Czasami można spotkać się z opinią, że Genmaicha Japan Green pozwala zrozumieć dusze Japończyków. Ciężko wyrokować czy to prawda lecz na pewno można dzięki tej mieszance poznać ich upodobania smakowe. Genmaicha Japan Green jest bardzo orzeźwiająca i nadaje się do picia o każdej porze dnia i nocy. Jej słomkowy kolor i orzechowy aromat zapewniają odrobinę przyjemności w każdej sytuacji.

Sposób parzenia jest w tym wypadku bardzo charakterystyczny i odpowiada dużej ilości gatunków zielonej herbaty. Najważniejsze jest by woda nie była za ciepła. Nie może ona nigdy przekraczać temperatury 80 stopni Celsjusza. Europejski sposób parzenia przewiduje przygotowywanie naparu przez 3-4 minuty. Na Dalekim Wschodzie parzy się zwykle krócej. Na filiżankę herbaty zużywamy łyżeczkę suszu, nie więcej. Można go potem jeszcze wykorzystać jeszcze do zaparzenia dwóch równie dobrych napojów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

+ 64 = 66