Exotic

Ta egzotyczna mieszanka sporządzona na bazie cejlońskiej herbaty opa w pierwszej chwili zaskakuje swoim wyglądem. Jej częścią są bowiem liście bławatka, które po zaparzeniu stają się niemal przezroczyste. W smaku jest bardzo mocno tropikalna z jednej strony ze względu na swoją bazę ale przede wszystkim z powodu bardzo ciekawego połączenia kawałków kandyzowanego ananasa z nagietkiem.

Kraj pochodzenia podstawy dla mieszanki – Cejlon – dodaje ze swojej strony dodatkowej energii do napoju, która wywodzi się z monsunów regularnie nawiedzających kraj w czasie wzrostu krzewów herbaty.

Europejski sposób parzenia przewiduje przygotowywanie naparu przez 3-4 minuty. Na Dalekim Wschodzie parzy się zwykle krócej. Na filiżankę herbaty zużywamy łyżeczkę suszu, nie więcej. Ze względu na dodatki stosowane w tej mieszance należy unikać raczej japońskiej metody gdyż spowoduje ona stratę sporej części doznań smakowych. Woda wciąż nie może być za ciepła – 80 stopni to poziom idealny, którego nie wolno przekraczać ale nie należy też odchodzić od niego za bardzo w dół. Dobrym pomysłem jest wcześniejsze rozgrzanie naczynka, w którym będzie odbywało się przygotowanie naparu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

38 + = 48