Darjeeling Green FTGFOP1

Herbata Darjeeling Green FTGFOP1 uznawana jest za produkt przeznaczony głównie dla koneserów. Przyrównywana jest zwykle do francuskich win z najwyższej półki. Zawdzięcza te zaszczyty miejscu pochodzenia – indyjskiemu stanowi Zachodnia Bengalia, prowincji Darjeeling. Produkowana jest od ponad wieku czyli od momentu gdy pierwsze sadzonki zielonej herbaty z Chin przywiózł tu brytyjski chirurg dr Cambell. Był to odważny eksperyment gdyż najniżej położone plantacje wchodzące w skład „Herbacianych Ogrodów”, jak teraz określa się ten region, znajdują się na wysokości 2.000 metrów nad poziomem morza. Dla herbacianego laika nie różni się wiele od innych zielonych herbat lecz osoba zaznajomiona z różnymi suszami od razu wyczuje niepowtarzalne nuty kwiatowe.

Jako FTGFOP1 określa się tylko susz wytwarzany z najdelikatniejszych listków zbieranych u szczytu pączka. Takie zbiory uznaje się za najszlachetniejsze z możliwych gdyż bardzo delikatne listki łatwo oddają swój aromat i jeszcze nie są utwardzone przez warunki atmosferyczne co zawsze wyraźnie zmienia ich smak. Może nie pogarsza ale na pewno zmienia. FTGFOP1 to arystokracja wśród herbat.

Dla uzyskania najlepszego rezultatu parzenia należy jedną łyżeczkę suszu na filiżankę zalewać wodą o temperaturze nie przekraczającej 80 stopni Celsjusza. Przed podaniem odczekujemy około 4 minut. Dla koneserów przestępstwem jest dodawanie do Darjeeling Green FTGFOP1 jakichkolwiek dodatków. Cukier czy mleko tylko by niszczyły kwiatowy aromat – jej największą zaletę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

57 − 49 =