China Sencha

China Sencha to, jak sama nazwa wskazuje, herbata produkowana Chinach. Z kolei drugi człon jej nazwy odnosi się do klasycznej herbaty japońskiej, która jest jednym z symboli tego kraju. To na pierwszy rzut oka dziwne połączenie w pełni wyjaśnia historia. W pierwszej połowie XVIII wieku japoński handlarz herbatą Soen Nagatani zaczynał pracę nad przygotowaniem nowego sposobu zbioru i obróbki liści herbacianych. Rozwinął on techniki obróbki parowej a także zdecydował o tym by liście po zbiorze zwijane były w tak zwane pajęcze nóżki i następnie w ten sposób przechowywane. W Japonii jest on otoczony kultem, w Chinach jest od pokoleń naśladowany. Stąd właśnie wzięła się China Sencha.

Sama Sencha, a właściwie Sincha czyli herbata z kwietniowego zbioru (jest ich 5 w ciągu roku), posiada smak niezwykle wykwintny, w którym zakochała się bez pamięci cała Japonia i duża część świata chociaż większość suszu produkowana jest obecnie w Chinach. Jest ona równocześnie delikatna i posiada nutę goryczy. Czuć w niej ponadto orzechy. Każdy łyk tego słomkowozielonego naparu pozostawia posmak, który nigdy nie powinien znikać.

Przygotowanie Senchy to prawdziwy rytuał, do którego niezbędna jest biała porcelana. Oczywiście w naszych domowych warunkach nie musimy aż tak bardzo się o to martwić. Ważne, by woda wykorzystywana do zalewania suszu nie miała temperatury wyższej niż 75-80 bo inaczej zabijemy smak herbaty i jej aromat. Jedna łyżeczka suszu na filiżankę to ilość idealna. Co do czasu parzenia istnieją dwie szkoły. Japończycy zaparzają ją przez 30-60 sekund a poza Krajem Kwitnącej Wiśni robi się to zwykle przez 4 minuty dla wydobycia pełni smaku. Porcję suszu można wykorzystywać nawet 3 razy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

47 − 39 =