Assam SFTGFOP1 Green

Tylko co setna filiżanka herbaty zaparzana przy użyciu suszu pochodzącego z Indii to zielona herbata. Świadczy to o unikalności produktu Assam SFTGFOP1 Green. Czasami bywa ona sprzedawana jako herbata biała gdyż delikatne listki w czasie zbioru mogą przyjmować ten kolor. Po zaparzeniu ma lekki złoty odcień i bardzo charakterystyczny słodkawy smak. Zawdzięcza go selekcji krzewów herbacianych prowadzonej przez wieki przez miejscową ludność zamieszkującą brzegi Brahmaputry. Skalę dostosowania krzewu do potrzeb produkcji najlepszej herbaty w Indyjskim stanie Assam potwierdza najlepiej fakt, że nie dorastają one do wysokości większej niż 2 metry chociaż dzikie krzaki potrafią mieć nawet 20 metrów wysokości.

SFTGFOP1 to akronim świadczący o najwyższej jakości zbiorów. Znawcy napojów herbacianych nad Wisłą żartują sobie, że oznacza on „zbyt dobre dla przeciętnego szaraczka” co jest bezpośrednim nawiązaniem do starego angielskiego żartu tłumaczącego SFTGFOP1 jako „Super Far Too Good For Ordinary People” czyli „o wiele, wiele za dobre dla zwykłych ludzi”. W rzeczywistości znaczy on, że do sprzedaży trafia herbata z najdelikatniejszych listków zbieranych u szczytu pączka czyli najlepsze, co może wyprodukować krzew herbaciany.

Assam SFTGFOP1 Green parzymy w dość wysokiej temperaturze jak na herbatę zieloną bo aż w 95 stopniach Celsjusza. Nie powinniśmy tego robić dłużej niż 5 minut. Słodkawy napar najlepiej jest podawać bez żadnych dodatków gdyż ukrywają one szlachetny posmak powstający po każdym łyku. Niemniej odrobina mleka albo cukru bardzo dobrze się z nią komponuje. Warto jest pić powoli zatrzymując filiżankę na moment blisko ust i nosa by móc delektować się orzeźwiającym aromatem herbaty.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

8 + 2 =