Rooibos

Ten mało znany w naszym kraju gatunek herbaty produkowany jest z liści czerwonokrzewu afrykańskiego. Większość plantacji znajduje się RPA i krajach ościennych. Jej wyróżnikiem jest niemal całkowity brak teiny co czyni z niej znakomity wybór dla osób unikających wszelkich substancji podnoszących ciśnienie lub po prostu pobudzających. Rooibos jest też bardzo bogata w potas i magnez. Są to pierwiastki o szerokim spektrum działania. Dla układu nerwowego są elementem uspokajającym, który pomaga przy zaburzeniach snu i nadciśnieniu. Żelazo, potas i wapń również zawarte w herbacie pomagają z kolei na wszelkie problemy ze strony układu pokarmowego jak niestrawność, wzdęcia czy refluks żołądka. Bardzo często poleca się ją też osobom przeziębionym i cierpiącym na grypę ze względu na wysoką zawartość witaminy C.

W smaku Rooibos jest bardzo ciekawa. Jest trochę ziemista ale delikatna, wyraźnie słodka i lekko miodowa. Bardzo dobrze urozmaicić ją można dzięki różnym sposobom parzenia. Podstawową metodą jest oczywiście zwykłe jej zalanie wrzątkiem w czajniczku i odczekanie kilku minut. Rooibos świetnie znosi wysokie temperatury więc jeśli mamy taką możliwość i odpowiednią motywację to możemy czajniczek w trakcie parzenia wstawić do rozgrzanego piekarnika. Da to bardziej wyrazisty napar. Herbatę można też przygotować w wersji mrożonej zalewając 3 łyżki stołowe suszu litrem wody, zaparzając i studząc napój a następnie pod dodaniu do niej dużej łyżki miodu i soku z połowy cytryny, wstawić do lodówki. Pić po odpowiednim schłodzeniu. Najbardziej nietypowym sposobem podania herbaty jest Rooipresso. Polega to praktycznie na przygotowaniu zwykłego espresso ale nie z kawy tylko z herbaty. Efekt jest naprawdę ciekawy a uzyskać go można w każdym ekspresie ciśnieniowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

− 4 = 6