Lapacho kora

Napój przygotowywany z kory Lapacho jest naprawdę nietypowy i często zaskakujący dla wielu miłośników herbaty. Uzyskiwany z niej napar ma ciemnobrązowy kolor a w smaku jest gorzkokwaśny. Jest to doznanie smakowe bardzo nietypowe i czasami nie wszystkim przypada do gustu lecz polecana jest głównie ze względu na swoje właściwości prozdrowotne chociaż naturalnie posiada także rzesze osób zakochanych w tym aromacie i posmaku. Zwłąszcza delikatna trawiasta nuta bywa doceniana.

Właściwości lecznicze kory Lapacho to przede wszystkim zwalczanie wolnych rodników odpowiedzialnych za przyspieszanie procesu starzenia i rozwój nowotworów. Duże ilości żelaza, wapnia, miedzi i witamin ogólnie poprawiają stan organizmu, pomagają normować ciśnienie krwi, wzmacniają układ odpornościowy i regulują trawienie. W naparze nie ma za to ani teiny ani kofeiny.

Wykorzystywana do produkcji suszu kora zdejmowana jest z tropikalnych drzew Lapache Tecome rosnących w Ameryce Południowej. Szacuje się, że te drzewa mogą żyć nawet 700 lat. Najstarsza z obecnie rosnących pamiętają pewnie czasy Inków, kiedy to zwyczaj picia herbaty z kory tego drzewa na pewno już istniał. Napój nazywano wtedy darem bogów i wykorzystywano niemal na wszystko.

Zaparzanie jest bardzo nietypowe. Pierwsza z sugerowanych metod polega na gotowaniu 1-2 łyżeczek na filiżankę gotowego napoju pod przykryciem przez około 20 minut. Wywar przygotowany w ten sposób będzie mocny i intensywny. Druga metoda da nam wywar delikatniejszy: 4 łyżeczki suszu powinno gotować się w litrze wody przez około 5 minut. Po przestygnięciu podajemy.

Wywar z kory Lapacho można pić i na zimno i na ciepło.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

+ 45 = 53