Lapacho Czarna Porzeczka

Wiele osób nie za bardzo lubi smak kory Lapacho lecz nie może sobie odmówić jej licznych właściwości zdrowotnych. Właśnie dla nich przygotowana została mieszanka z czarną porzeczką, która swoją kwaskowatością i słodyczą zarazem znacznie poprawia gorzkokwaśny naturalny smak wywaru zkory.

Właściwości lecznicze kory Lapacho to przede wszystkim zwalczanie wolnych rodników odpowiedzialnych za przyspieszanie procesu starzenia i rozwój nowotworów. Duże ilości żelaza, wapnia, miedzi i witamin ogólnie poprawiają stan organizmu, pomagają normować ciśnienie krwi, wzmacniają układ odpornościowy i regulują trawienie. W naparze nie ma za to ani teiny ani kofeiny.

Wykorzystywana do produkcji suszu kora zdejmowana jest z tropikalnych drzew Lapache Tecome rosnących w Ameryce Południowej. Szacuje się, że te drzewa mogą żyć nawet 700 lat. Najstarsza z obecnie rosnących pamiętają pewnie czasy Inków, kiedy to zwyczaj picia herbaty z kory tego drzewa na pewno już istniał. Napój nazywano wtedy darem bogów i wykorzystywano niemal na wszystko.

Zaparzanie jest bardzo nietypowe. Pierwsza z sugerowanych metod polega na gotowaniu 1-2 łyżeczek na filiżankę gotowego napoju pod przykryciem przez około 20 minut. Wywar przygotowany w ten sposób będzie mocny i intensywny. Druga metoda da nam wywar delikatniejszy: 4 łyżeczki suszu powinno gotować się w litrze wody przez około 5 minut. Po przestygnięciu podajemy.

Wywar z kory Lapacho można pić i na zimno i na ciepło.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

9 + 1 =