Czerwony Kapturek

Czerwony Kapturek to bardzo ciekawa mieszanka herbaciana polecana szczególnie na przeziębienia, powstała na bazie suszu Rooibos. Mamy tutaj typowo polskie smaki takie jak jabłko, truskawka, dzika róża i porzeczka. Lekko słodkawa baza z Rooibos jest więc dodatkowo słodzona przez dodatki a porzeczka zapewnia też odrobinę cierpkości. Miodowy posmak herbaty czyni ją jednak bardzo delikatną. Brak teiny w tej mieszance powoduje, że jest ona idealna dla dzieci, osób starszych i kobiet w ciąży.

Podstawową metodą zaparzania jest oczywiście zwykłe jej zalanie wrzątkiem w czajniczku i odczekanie kilku minut. Rooibos świetnie znosi wysokie temperatury więc jeśli mamy taką możliwość i odpowiednią motywację to możemy czajniczek w trakcie parzenia wstawić do rozgrzanego piekarnika. Da to bardziej wyrazisty napar. Herbatę można też przygotować w wersji mrożonej zalewając 3 łyżki stołowe suszu litrem wody, zaparzając i studząc napój a następnie pod dodaniu do niej dużej łyżki miodu i soku z połowy cytryny, wstawić do lodówki. Pić po odpowiednim schłodzeniu. Najbardziej nietypowym sposobem podania herbaty jest Rooipresso. Polega to praktycznie na przygotowaniu zwykłego espresso ale nie z kawy tylko z herbaty. Efekt jest naprawdę ciekawy a uzyskać go można w każdym ekspresie ciśnieniowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

− 1 = 2