Yerba Mate cytrynowa

Nie wszystkim odpowiada typowy smak Yerba Mate ale mimo to chcieliby oni korzystać z jej prozdrowotnych właściwości. Właśnie dla nich wykorzystano niewielki trik wykorzystywany także przy innych gatunkach herbaty. Dodano do niej trawy cytrynowej i skórki cytryny, które zakwaszają całość subtelnie lecz dostrzegalnie poprawiając smak. Jest to też świetny pomysł dla osób lubiących urozmaicać swoją herbatę.

Herbata ta bardzo ceniona jest ze względu na dużą zawartość meteiny dochodzącą nawet do 2%. Jest to substancja bardzo podobna do teiny i kofeiny, która nie drażni jednak żołądka i nie powoduje skurczu naczyń krwionośnych jak powyższe. Doskonale jednak pobudza i zwłaszcza przy regularnym piciu zdecydowanie poprawia kondycję.

Yerba mate przygotowywana jest z liści ostrokrzewu peruwiańskiego. Roślina ta owiana jest legendą, która mówi, że jest to dar od bogów. Miał ją otrzymać skromny chłop, który uratował przed rozszarpaniem przez jaguara boginię chmur i księżyca, która postanowiła pospacerować po ziemi. „Krzew przyjaźni”, jak często określa się roślinę, miał być podziękowaniem za jego heroizm. Od tego czasu jest to napój głęboko wryty w kulturę Brazylii, Argentyny i Paragwaju a od momentu rozpoczęcia eksploracji kontynentu przez Europejczyków, zaczyna także zdobywać coraz większą popularność u nas.

Prawidłowe parzenie Yerba Mate to prawdziwy rytuał. Przygotowujemy ją w cala bessie – naczyniu wykonanym z tykwy. Wypełniamy je suszem do wysokości od ¼ do ¾ naczynia i zalewamy wodą o temperaturze około 75 stopni Celsjusza. Wyższa zniszczy smak i właściwości zdrowotne. Gotowy napar można pić używając bombilli – metalowej lub bambusowej rurki zakończonej sitkiem. Jeden susz można wykorzystywać cały dzień.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

+ 65 = 68