Yerba Mate Cytrusowa

Cytrusowa Yerba Mater to mieszanka popularna przede wszystkim w Argentynie ale zyskująca też rzesze fanów nad Wisłą. Klasyczna herbata z ostrokrzewu jest tu wzbogacona o kandyzowane cytrusy, banany i rodzynki.

Herbata ta bardzo ceniona jest ze względu na dużą zawartość meteiny dochodzącą nawet do 2%. Jest to substancja bardzo podobna do teiny i kofeiny, która nie drażni jednak żołądka i nie powoduje skurczu naczyń krwionośnych jak powyższe. Doskonale jednak pobudza i zwłaszcza przy regularnym piciu zdecydowanie poprawia kondycję.

Yerba mate przygotowywana jest z liści ostrokrzewu peruwiańskiego. Roślina ta owiana jest legendą, która mówi, że jest to dar od bogów. Miał ją otrzymać skromny chłop, który uratował przed rozszarpaniem przez jaguara boginię chmur i księżyca, która postanowiła pospacerować po ziemi. „Krzew przyjaźni”, jak często określa się roślinę, miał być podziękowaniem za jego heroizm. Od tego czasu jest to napój głęboko wryty w kulturę Brazylii, Argentyny i Paragwaju a od momentu rozpoczęcia eksploracji kontynentu przez Europejczyków, zaczyna także zdobywać coraz większą popularność u nas.

Prawidłowe parzenie Yerba Mate to prawdziwy rytuał. Przygotowujemy ją w cala bessie – naczyniu wykonanym z tykwy. Wypełniamy je suszem do wysokości od ¼ do ¾ naczynia i zalewamy wodą o temperaturze około 75 stopni Celsjusza. Wyższa zniszczy smak i właściwości zdrowotne. Gotowy napar można pić używając bom billi – metalowej lub bambusowej rurki zakończonej sitkiem. Jeden susz można wykorzystywać cały dzień.

Bez ekstrawagancji herbatę można parzyć zalewając co najmniej kopiatą łyżeczkę suszu na pól litra napoju wodą o temperaturze 75 stopni Celsjusza. Parzymy około 5 minut. Dłuższy czas może poprawić walory smakowe dodatków.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

+ 53 = 57