Wiśnia i rum

Wiśnia i rum to mieszanka wyjątkowo atrakcyjna wizualnie, nie tylko pod względem smaku i aromatu. W czasie zaparzania i po podaniu napar cechuje się wyjątkowo ładnym i intensywnym kolorem – soczystą czerwienią. W smaku jest również bardzo przyjemny. Dodatek w postaci wiśni nadaje mu przyjemnej kwaskowatości, którą osładzają rodzynki. Całość przygotowana została oczywiście na bazie hibiskusa. Jest to napój idealny na jesienne i zimowe wieczory przy kominku.

Hibiskus nazywany jest czasami czerwonym złotem, co należy łączyć z jego znakomitym smakiem i aromatem. Jest on lekko kwaskowaty ale nie ostry. W trakcie zaparzania jego kwiaty rosną osiągając nawet dwukrotność swoich pierwotnych rozmiarów. W suszu zawarte jest bardzo dużo różnego rodzaju substancji regulujących pracę naszego organizmu. Za jedne z najważniejszych uważa się kwasy organiczne pomagające w procesie odchudzania.

Parzenie zależne jest od naszych preferencji względem smaku. Najlepiej jest jeśli odbywa się w małym dzbaneczku, z którego potem napar jest rozlewany do filiżanek. Wykorzystywana woda powinna być lekko przestudzonym wrzątkiem czyli mieć temperaturę około 95 stopni Celsjusza. Do zaparzenia używamy bardzo niewielkiej ilości suszu. Pierwszy napój bywa dość mocno kwaskowaty. Można go wylać i zaparzyć jeszcze raz uzyskując wywar kwasowości w dużej mierze pozbawiony ale też ze słabiej wyczuwalnymi dodatkami. Herbaty tej nie powinno się dosładzać. Przeciętny czas parzenia to 10 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

− 4 = 2