Rafa koralowa

Rafa koralowa jest bardzo nietypową mieszanką herbacianą gdyż nie znajdziemy w niej żadnej herbaty ani nawet hibiskusa będącego zwyczajową bazą dla herbat owocowych. Jej najważniejszymi składnikami są plasterki pomarańczy i marchwi oraz rodzynki. Uzupełnia je dzika róża, odrobina ananasa, moreli, jabłka a nawet buraka. Wspaniały zapach całości i delikatny choć wyraźny posmak zawdzięczamy ponadto płatkom słonecznika. Napój w smaku trudno jest odnieść do czegokolwiek innego.

Parzenie zależne jest od naszych preferencji względem smaku. Najlepiej jest jeśli odbywa się w małym dzbaneczku, z którego potem napar jest rozlewany do filiżanek. Wykorzystywana woda powinna być lekko przestudzonym wrzątkiem czyli mieć temperaturę około 95 stopni Celsjusza. Do zaparzenia używamy bardzo niewielkiej ilości suszu. Przeciętny czas parzenia to 5-8 minut a im dłużej będziemy parzyć tym bardziej kwaśny będzie napój.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 + 5 =