Korzenna

Herbata korzenna to, jak sama nazwa wskazuje, korzenna wariancja herbaty hibiskusowej. Do suszu dodane zostały skórki róży, goździki, rodzynki i skórki pomarańczy. Najmocniej wyczuwalnym dodatkiem jest jednak cynamon, któremu zawdzięcza się intensywny korzenny smak i aromat osłodzony nieco pozostałymi składnikami.

Hibiskus nazywany jest czasami czerwonym złotem, co należy łączyć z jego znakomitym smakiem i aromatem. Jest on lekko kwaskowaty ale nie ostry. W trakcie zaparzania jego kwiaty rosną osiągając nawet dwukrotność swoich pierwotnych rozmiarów. W suszu zawarte jest bardzo dużo różnego rodzaju substancji regulujących pracę naszego organizmu. Za jedne z najważniejszych uważa się kwasy organiczne pomagające w procesie odchudzania.

Parzenie zależne jest od naszych preferencji względem smaku. Najlepiej jest jeśli odbywa się w małym dzbaneczku, z którego potem napar jest rozlewany do filiżanek. Wykorzystywana woda powinna być lekko przestudzonym wrzątkiem czyli mieć temperaturę około 95 stopni Celsjusza. Do zaparzenia używamy bardzo niewielkiej ilości suszu. Pierwszy napój bywa dość mocno kwaskowaty. Można go wylać i zaparzyć jeszcze raz uzyskując wywar kwasowości w dużej mierze pozbawiony ale też ze słabiej wyczuwalnymi dodatkami. Herbaty korzennej nie powinno się dosładzać. Przeciętny czas parzenia to 10 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

81 + = 82