Hibiskus

Hibiskus nazywany jest czasami czerwonym złotem, co należy łączyć z jego znakomitym smakiem i aromatem. Jest on lekko kwaskowaty ale nie ostry. W trakcie zaparzania jego kwiaty rosną osiągając nawet dwukrotność swoich pierwotnych rozmiarów. W suszu zawarte jest bardzo dużo różnego rodzaju substancji regulujących pracę naszego organizmu. Za jedne z najważniejszych uważa się kwasy organiczne pomagające w procesie odchudzania.

Parzenie zależne jest od naszych preferencji względem smaku. Najlepiej jest jeśli odbywa się w małym dzbaneczku, z którego potem napar jest rozlewany do filiżanek. Wykorzystywana woda powinna być lekko przestudzonym wrzątkiem czyli mieć temperaturę około 95 stopni Celsjusza. Do zaparzenia używamy kilku kwiatów hibiskusa, które potem można wykorzystać jeszcze. Pierwszy napój jest dość mocno kwaskowaty. Można go wylać i zaparzyć jeszcze raz uzyskując wywar kwasowości w dużej mierze pozbawiony.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 + 7 =