Honey Bush

Nazwa tej herbaty oznacza po prostu Miodokrzew i wywodzi się bezpośrednio od nazwy rośliny, której gałązki, liście i kwiaty zbierane są a następnie fermentowane i suszone w celu uzyskania tego znakomitego suszu. Istnieje ponad 20 odmian Miodokrzewu ale na herbatę nadają się tylko 2 z nich rosnące w górach Przylądkowych Afryki Południowej.

Napój przygotowywany z tego krzewu od XIX wieku traktowany był jako lekarstwo w dużej mierze uniwersalne. Nie należy spodziewać się po nim cudów ale pomaga na bardzo wiele różnych dolegliwości. Najlepiej radzi sobie z infekcjami górnych dróg oddechowych łagodząc przede wszystkim podrażnienia błon śluzowych. Podawana była także dzieciom dla pobudzenia ich apetytu. Bogactwo przeciwutleniaczy działa znakomicie na obniżenie poziomu cukru i cholesterolu a także zmniejszenie nadciśnienia tętniczego. Właściwości przeciwskurczowe pomagają przy bólach brzucha. Bogactwo witamin i mikroelementów pomaga ponadto układowi odpornościowemu w radzeniu sobie z wirusami i grzybami.

Honey Bush w smaku jest bardzo przyjemna – orzeźwiająca, owocowa i lekko miodowa. Napar z niej przygotowany ma interesujący żółtawo czerwony kolor. Proces zaparzania polega na zalaniu dwóch czubatych łyżek suszu litrem wody i gotowaniu wywaru przez 20 minut na małym ogniu. Do smaku można dosłodzić lub dodać mleka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

+ 24 = 31