Pu-erh Orange (Organic)

Pu-erh Orange (Organic) to jedna z wielu mieszanek łączących owoce tropikalne z czerwoną herbatą. Jest to połączenie sprawdzone i bardzo udane. Odmiana pomarańczowa przeznaczona jest dla osób, które mają wrażenie, że Pu-erh jest zbyt gorzka i za bardzo ziemista. Pomarańcza nadaje jej bowiem dużej lekkości i zdecydowanie osładza napój. Bardzo dobrze gasi też pragnienie i orzeźwia ale nie pobudza jakoś specjalnie więc można spokojnie pić ją nawet późnym wieczorem.

Pu-ehr to jeden z najstarszych znanych światu gatunków herbaty. Napar z niego przygotowuje się już od ponad 17 wieków. W Chinach wciąż rośnie drzewo liczące sobie około 2.000 lat, z którego produkuje się przez cały ten czas nieprzerwanie czerwoną herbatę. Swoją popularność zawdzięcza w dużej mierze znakomitym właściwościom prozdrowotnym. Jest ona w stanie regulować metabolizm człowieka ogólnie poprawiając kondycję wszystkich układów z trawiennym i krwionośnym na czele. Znana tez jest z dużej zawartości polifenoli, które przywracają właściwe proporcje tkanki tłuszczowej do masy ciała.

Zaparzanie polega na wrzuceniu jednego gniazdka do dzbanka, najlepiej przezroczystego i zalaniu go wodą bliską wrzenia po przegotowaniu. Możemy zacząć picie już po 5-7 minutach lub po pierwszym przelaniu gorącą wodą wylać pierwsze efekty zaparzania i zalać susz świeżą wodą, po czym odstawić ją na 5-7 minut w celu uzyskania znacznie łagodniejszego i delikatniejszego napoju. Jedno gniazdko można wykorzystać kilka razy zalewając je każdorazowo 700-1.000 mililitrami wody. Odradza się mocno słodzenie herbaty białym cukrem gdyż psuje to smak oraz właściwości zdrowotne napoju.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

+ 40 = 42