Pu-erh Lemon

Bardzo ciekawą mieszanką na bazie suszu Pu-erh jest Pu-erh Lemon. Bogaty smak czerwonej herbaty uzupełniony jest w niej o cytrynę oraz trawę cytrynową, które mocno uwydatniają właściwy dla czerwonej herbaty kwaśny posmak ale też łączą się z ziemistą bazą dając bardziej słodki smak. Bardzo charakterystyczny dla całości jest silny światy aromat roznoszący się po pomieszczeniu w czasie zaparzania i picia.

Pu-ehr to jeden z najstarszych znanych światu gatunków herbaty. Napar z niego przygotowuje się już od ponad 17 wieków. W Chinach wciąż rośnie drzewo liczące sobie około 2.000 lat, z którego produkuje się przez cały ten czas nieprzerwanie czerwoną herbatę. Swoją popularność zawdzięcza w dużej mierze znakomitym właściwościom prozdrowotnym. Jest ona w stanie regulować metabolizm człowieka ogólnie poprawiając kondycję wszystkich układów z trawiennym i krwionośnym na czele. Znana tez jest z dużej zawartości polifenoli, które przywracają właściwe proporcje tkanki tłuszczowej do masy ciała.

Zaparzanie polega na wrzuceniu jednego gniazdka do dzbanka, najlepiej przezroczystego i zalaniu go wodą bliską wrzenia po przegotowaniu. Możemy zacząć picie już po 5-7 minutach lub po pierwszym przelaniu gorącą wodą wylać pierwsze efekty zaparzania i zalać susz świeżą wodą, po czym odstawić ją na 5-7 minut w celu uzyskania znacznie łagodniejszego i delikatniejszego napoju. Jedno gniazdko można wykorzystać kilka razy zalewając je każdorazowo 700-1.000 mililitrami wody. Odradza się mocno słodzenie herbaty białym cukrem gdyż psuje to smak oraz właściwości zdrowotne napoju.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

59 − = 51