Milk Oolong

Mleczna herbata oolong pochodzi z chińskiej prowincji Fujian znanej z bardzo egzotycznych gatunków herbaty. W tym przypadku się nie zawiedziemy – Milk Oolong poddawana jest krótkiemu procesowi fermentacji, w czasie którego aromatyzowana jest mlekiem. Nie da się jej pomylić z niczym innym.

Obróbka herbaty oolong odbywa się w dość specyficzny sposób. Zbierana jest ona na plantacjach w Chinach gdzie liście i gałązki poddaje się tak zwanej półfermentacji czyli skróconemu procesowi fermentacji. Jest to metoda pośrednia pomiędzy pełną obróbką herbaty czarnej i bardzo ograniczonymi pracami z herbatą zieloną. Stąd wzięło się też często powtarzane określenie herbaty czerwonej mianem „błękitnej”. Liście oolong zwijane są ręcznie w kulki, które w trakcie parzenia rozwijają się w całe liście. Ich skruszenie się raczej nie zdarza.

Bardzo istotne są właściwości prozdrowotne czerwonej herbaty. Amerykańscy naukowcy mówią o niej „morderca tłuszczu” gdyż zawarte w niej polifenole w naturalny sposób regulują metabolizm człowieka tak, że dąży on do przywrócenia prawidłowej proporcji tkanki tłuszczowej w stosunku do masy ciała.

Sposób parzenia to w znacznej mierze skomplikowana sprawa. Ta czerwoną herbatę powinno przygotowywać się zalewając wodą o temperaturze około 90 stopni Celsjusza jedną łyżeczkę suszu na filiżankę, dwie na szklankę. Czas parzenia powinien wynosić 3-7 minut. Zauważyć należy, że smak wywaru bardzo zmienia się w zależności od długości parzenia a także będzie inaczej smakował jeśli zaparzymy go w czajniczku a potem rozlejemy do filiżanek. Jeden susz można wykorzystać nawet trzykrotnie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

− 8 = 2