King Hsuan Oolong

Dość rzadko można spotkać czerwoną herbatę King Hsuan Oolong gdyż jej produkcja ogranicza się tylko do kilku tajwańskich plantacji. Warto jej jednak poszukiwać ze względu na jej intensywny mleczny aromat połączony z nutami kwiatowymi i czekoladowymi. King Hsuan Oolong posiada dużo katechin, które pozwalają na jej dłuższe parzenie. Dzięki temu można napełnić cały dom jej zapachem uwalniany stopniowo po zalaniu jej wrzątkiem.

Obróbka herbaty oolong odbywa się w dość specyficzny sposób. Zbierana jest ona na plantacjach na Tajwanie gdzie liście i gałązki poddaje się tak zwanej półfermentacji czyli skróconemu procesowi fermentacji. Jest to metoda pośrednia pomiędzy pełną obróbką herbaty czarnej i bardzo ograniczonymi pracami z herbatą zieloną. Stąd wzięło się też często powtarzane określenie herbaty czerwonej mianem „błękitnej”. Liście oolong zwijane są ręcznie w kulki, które w trakcie parzenia rozwijają się w całe liście. Ich skruszenie się raczej nie zdarza.

Bardzo istotne są właściwości prozdrowotne czerwonej herbaty. Amerykańscy naukowcy mówią o niej „morderca tłuszczu” gdyż zawarte w niej polifenole w naturalny sposób regulują metabolizm człowieka tak, że dąży on do przywrócenia prawidłowej proporcji tkanki tłuszczowej w stosunku do masy ciała.

Sposób parzenia to w znacznej mierze skomplikowana sprawa. Czerwoną herbatę powinno przygotowywać się zalewając wrzątkiem jedną łyżeczkę suszu na filiżankę, dwie na szklankę. Czas parzenia powinien wynosić 3-7 minut. Zauważyć należy, że smak wywaru bardzo zmienia się w zależności od długości parzenia a także będzie inaczej smakował jeśli zaparzymy go w czajniczku a potem rozlejemy do filiżanek. Jeden susz można wykorzystać nawet trzykrotnie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

26 − = 18