Żeńszeniowa

Mieszanka cejlońskiej czarnej herbaty BOP1 i żeń-szeniu to napój równocześnie doskonały dla podniebienia jak i dla naszego organizmu. Nie jest żadną tajemnicą, że roślina ta od wieków wykorzystywana jest jako jeden z podstawowych elementów w medycynie Dalekiego Wschodu do wzmagania ogólnie rozumianych sił witalnych organizmu a w pierwszej kolejności do poprawy pamięci i rzutkości umysłu. Swoje zastosowanie znajdowała nawet we wspomaganiu życia erotycznego.

Medycyna Zachodu także nie przechodzi wobec żeń-szenia obojętnie doceniając jego wsparcie przy zapobieganiu nowotworom i rozwojowi cukrzycy typu II. Zwłaszcza osoby starsze mogą mieć z niego dużo pożytku. W smaku zaś otrzymujemy bardzo ciekawy, lekko słodki i wyraźnie korzenny napój o bardzo charakterystycznym aromacie.

Jak każda cejlońska czarna herbata, Żeńszeniowa przygotowywana jest poprzez zalanie wrzątkiem 1 łyżeczki suszu na filiżankę a dwóch na szklankę i odczekanie 3-5 minut.

BOP1 to skrót oznaczający wykorzystanie w produkcji jedynie najlepszych całych, grubych liści herbaty. Zarezerwowany jest on tylko dla najlepszego suszu, o co dbają cejlońscy producenci i plantatorzy.

Cejlon to bardzo niezwykłe miejsce. Kiedyś wyspa ta słynęła z kawy lecz po zniszczeniu całości upraw przez nieznanego wirusa w połowie XIX wieku, Brytyjczycy rozwinęli tam produkcję herbaty na gigantyczną skalę. Ponad stuletnie skupienie się na uprawie krzewów herbaty pozwoliło cejlońskim plantatorom na stworzenie tak dobrych produktów, że kontrolują oni dziś ¼ globalnego rynku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1 + 2 =