Wigilijny Wieczór

W skład mieszanki Wigilijny Wieczór wchodzi praktycznie wszystko to co kojarzy nam się od dziecka z Bożym Narodzeniem a z wieczorem wigilijnym w szczególności. Pierwsze co dociera do naszych nosów już w trakcie parzenia to aromat skórki cytrynowej i pomarańczy. Kiedy spoglądamy na napar, dostrzegamy znacznie więcej: migdały, maliny, płatki róży i truskawki. Po skosztowaniu tego złocistego płynu upstrzonego tyloma dodatkami uderza nas dodatkowo silny smak cynamonu i goździków. Delektowanie się Wigilijnym Wieczorem można by wręcz ograniczyć do odkrywania w niej następnych i następnych nut smakowych. Jest tu po prostu wszystko – nawet zioła, anyż i cytrusy. Po prostu święta w pigułce! A to wszystko na bazie suszu cejlońskiej czarnej herbaty BOP1.

Jak każda cejlońska czarna herbata, Wigilijny Wieczór przygotowywana jest poprzez zalanie wrzątkiem 1 łyżeczki suszu na filiżankę a dwóch na szklankę i odczekanie 3-5 minut.

BOP1 to skrót oznaczający wykorzystanie w produkcji jedynie najlepszych całych, grubych liści herbaty. Zarezerwowany jest on tylko dla najlepszego suszu, o co dbają cejlońscy producenci i plantatorzy.

Cejlon to bardzo niezwykłe miejsce. Kiedyś wyspa ta słynęła z kawy lecz po zniszczeniu całości upraw przez nieznanego wirusa w połowie XIX wieku, Brytyjczycy rozwinęli tam produkcję herbaty na gigantyczną skalę. Ponad stuletnie skupienie się na uprawie krzewów herbaty pozwoliło cejlońskim plantatorom na stworzenie tak dobrych produktów, że kontrolują oni dziś ¼ globalnego rynku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

44 − 37 =