Turecka BOP

Herbata turecka, czy „czaj” jak by to określono w kraju jej powstania, to prawdziwe dobro narodowe Turków. Niewiele jest krajów tak zafiksowanych na punkcie herbaty jak Turcja właśnie. W Japonii czy Anglii jest ona ważnym elementem kulturowym, który pojawia się przy wielu okazjach – w Turcji jest to napój, który nie opuszcza nas na żadnym kroku. Dowodem na to niech będzie fakt, że podawana jest ona do wszystkich absolutnie posiłków oraz kupić ją można wszędzie: na ulicy, na plaży, w muzeum a nawet pod meczetem.

Taki sposób traktowania herbaty wymusił to, że Turecka BOP to napój bardzo delikatny, który nie traci swojego smaku nawet po długim, znacznie za długim parzeniu. Rozpoznać ją można łatwo po brązowym, bardzo klarownym wyglądzie. Smak też jest unikalny. Zwłaszcza posmak, który pozostaje po kilku łykach.

Ta herbata powinna być parzona przynajmniej 3 minuty. Optimum to 5 minut lecz i dłuższy czas jej nie szkodzi. Ilość suszu na szklankę powinna wahać się pomiędzy 1 a 2 łyżeczkami. Nie powinno się raczej używać wrzątku. Idealna jest do kwaśnych przekąsek i wypieków. Z reguły nie dodaje się do niej żadnych dodatków lecz nie jest to zasada sztywna.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

76 + = 81