Truskawka i śmietana

Niewiele jest smaków tak jednoznacznie kojarzących się z latem w naszym kraju jak truskawki z bitą śmietaną. Przywołanie tego powracającego wspomnienia wzięli sobie za cel twórcy mieszanki, nomen omen, Truskawka i śmietana opartej o cejlońską czarną herbatę BOP1. Szczególne wrażenie w przypadku tego napoju robi niezwykle silny zapach truskawek unoszący się w trakcie parzenia, który do tej pory zarezerwowany był praktycznie tylko dla świeżych owoców. Możliwość delektowania się nim zawdzięczamy domieszce w herbacie płatków nagietka, które są idealnym nośnikiem aromatu.

Jak każda cejlońska czarna herbata, Truskawka i śmietana przygotowywana jest poprzez zalanie wrzątkiem 1 łyżeczki suszu na filiżankę a dwóch na szklankę i odczekanie 3-5 minut.

BOP1 to skrót oznaczający wykorzystanie w produkcji jedynie najlepszych całych, grubych liści herbaty. Zarezerwowany jest on tylko dla najlepszego suszu, o co dbają cejlońscy producenci i plantatorzy.

Cejlon to bardzo niezwykłe miejsce. Kiedyś wyspa ta słynęła z kawy lecz po zniszczeniu całości upraw przez nieznanego wirusa w połowie XIX wieku, Brytyjczycy rozwinęli tam produkcję herbaty na gigantyczną skalę. Ponad stuletnie skupienie się na uprawie krzewów herbaty pozwoliło cejlońskim plantatorom na stworzenie tak dobrych produktów, że kontrolują oni dziś ¼ globalnego rynku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

55 − 50 =