Szeherezada

Szeherezada to nazwa niezwykłej nazwy mieszanki herbacianej ale też imię mitycznej arabskiej sułtanowej, córki wezyra, która miała opowiedzieć „Baśnie tysiąca i jednej nocy”. Zbieżność ta nie jest przypadkowa ponieważ Szeherezada-herbata i Szeherezada-sułtanowa są praktyczni równie tajemnicze i pełne przygód oraz niespodzianek. Takie słowa o „zwykłym napoju” mogą wydawać się przesadzone lecz samo wspomnienie o składnikach mieszanki: wiórkach kokosowych, kawałkach suszonych poziomek oraz o kwiecie malwy sudańskiej, musi zaintrygować. Smak napoju ciężko jest ująć w kilku słowach. Silna baza z cejlońskiej herbaty BOP1 nadaje mu siły a połączenie składników pozostawia przyjemny, równocześnie tropikalny i anyżowy posmak. Efektu dopełnia piękny, złoty kolor naparu.

Jak każda cejlońska czarna herbata, Szeherezada przygotowywana jest poprzez zalanie wrzątkiem 1 łyżeczki suszu na filiżankę a dwóch na szklankę i odczekanie 3-5 minut.

BOP1 to nie jest zwykła czarna herbata lecz starannie wyselekcjonowany susz powstały tylko z najlepszych, w pełni zdrowych liści. Dbają o to cejlońscy plantatorzy, dla których jest to kwestia prestiżowa. Na BOP1 składają się dobrze wyrośnięte, duże i mięsiste liście, które dają napar o bardzo charakterystycznym smaku. Dużo bardziej wyraźnym niż delikatne listki zrywane na zboczach gór w Chinach czy Indiach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

21 − 19 =