Spadająca Gwiazda

Chociaż nazwa mieszanki Spadająca Gwiazda pochodzi głównie od małych gwiazdek z białej czekolady umieszczonych w mieszance to jej nieziemski charakter sięga dużo głębiej niż tylko do tego dość prostego zabiegu. Jej prawdziwym sekretem są płatki kwiatu bławatka, które same w sobie posiadają dość ograniczony potencjał lecz jeśli da im się wsparcie w postaci siły naparu z czarnej herbaty cejlońskiej BOP1, która jest bazą mieszanki, to uzyskamy po prostu kosmiczny efekt.

Jego zwieńczeniem jest bardzo charakterystyczny złoty kolor napoju oraz słodycz czekolady delikatnie oblepiającej podniebienie w czasie picia, której w żadnym wypadku nie należy zakłócać kolejnymi dodatkami.

Kraj pochodzenia suszu – Cejlon – to bardzo nietypowe, wbrew pozorom, miejsce uprawy krzewów herbaty. Początkowo przygotowywano tam najlepszą kawę na świecie ale choroba, która dotknęła kawowce całkowicie uprawy zniszczyła i zmusiła Brytyjczyków panujących tam wtedy do zmiany profilu wyspy. Od połowy XIX wieku zaczęto tam herbaty lecz na zmonopolizowanym rynku trzeba było poszukać sobie niszy. Znaleziono ją w produkcji BOP czyli suszu z grubych liści, który był wyjątkowo aromatyczny i wyrazisty w smaku. Nisza ta okazała się tak doskonała, że obecnie na Cejlonie produkuje się1/4 światowego suszu czarnej herbaty.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

34 + = 40