Rosyjska karawana

Nazwa herbaty jest dość myląca gdyż nie pochodzi ona z samej Rosji. Mieszanka uzyskała swoją nazwę od sposobu, w którym docierała z terenów wschodniej Mongolii i Chin na Zachód. Transportowana była ona przez jadące miesiącami w chłodzie rosyjskie karawany, które stanowiły znakomitą alternatywę dla transportu morskiego przez rejony tropikalne, w których herbata traciła wiele ze swoich walorów. Tradycyjne techniki powstawania mieszanki zaniknęły równocześnie z otwarciem Kanału Sueskiego.

Rosyjska Karawana w smaku jest krewniaczką Lapsang Souchong. Składa się ona obecnie głównie z liści herbaty Keemun z dodatkiem białej Pai Mun Tan. Wszystkie pochodzą z Chin. Żeby uzyskać dobry napar, należy zalać łyżeczkę suszu wrzątkiem i pozostawić na około 5 minut. Gotowy napój będzie miał wyraźnie czerwony odcień i lekko zadymiony aromat. Nie powinno się raczej stosować żadnych dodatków, zwłaszcza cytryny, chociaż odrobina mleka nie będzie zbrodnią.

Ta herbata znana jest ponadto ze swoich właściwości wspomagających trawinie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

− 1 = 8