Lapsang Souchong

Czasami o Lapsang Souchong można usłyszeć opinię, że jest to coś w rodzaju whiskey pośród herbat. Bierze się to stąd, że ta chińska odmiana herbaty produkowana także na Tajwanie bardzo dużą część swojego smaku i aromatu zawdzięcza sposobowi suszenia i przechowywania. Cały ten proces odbywa się w sposób naturalny. Po zebraniu (zbiera się całe duże liście) jest suszona nad ogniskami z drzewa sosnowego, co daje jej pierwszą porcję niepowtarzalnego aromatu. Drugi etap przygotowania herbaty to zwijanie liści i umieszczanie w ich w deskach sosnowych gdzie lekko fermentują – stąd właśnie odniesienia do whiskey, którą jednak przechowywana jest w beczkach dębowych.

Ostatni etap przygotowania Lapsang Souchong to de facto wędzenie w koszach bambusowych w dymie z ognisk sosnowych. W tym momencie nabierają specyficznego dymnego posmaku, po którym rozpoznawane są nieomylnie na całym świecie.

Jak łatwo się domyślić, smak napoju jest bardzo wyrazisty i obok dominującego aromatu czarnej herbaty wyczuwa się wyraźny posmak sosny. Gustują w niej szczególnie mężczyźni. Parzyć jej nie należy zbyt długo. 3-5 minut to maksimum. Nie należy też stosować większej ilości suszu niż 1 łyżeczka na filiżankę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

− 3 = 4