Karmelkowe Pisanki Ceylon stworzone są do picia w okresie Wielkiej Nocy. W susz cejlońskiej herbaty BOP1 wmieszane są bowiem karmelki o kształcie jajek wielkanocnych. Po zalaniu wrzątkiem rozpuszczają się i po 3-5 minut uzyskujemy napar o bardzo interesującym posmaku ziołowym i intensywnym zapachu charakterystycznym dla czarnej herbaty.
Parząc ją w dużej szklance powinniśmy wykorzystać dwie łyżeczki suszu, jedną jeśli pić będziemy w filiżance. Ciekawy efekt można uzyskać dosypując łyżeczkę cukru na filiżankę lub dwie na szklankę – napój stanie się bardziej słodki paradoksalnie podkreślając w nim nutę ziołową.
Oprócz słodkiego dodatku najważniejszy jest oczywiście susz BOP1 czyli cejlońska herbata uzyskiwana tylko wyłącznie z najlepszych liści krzewu herbacianego, które osiągnęły odpowiednią grubość rozwijając się w naturalny sposób w monsunowym cejlońskim klimacie.